Hírek

SGR Projekt – bátor kísérleti színház

Szinte véget ért a MÜTF Oktatási Központ színháza, az SGR Projekt második évada is. Azt hiszem, a társulat többi tagja nevében is elmondhatom, hogy rengeteg izgalmas, vidám élményben volt részünk: utaztunk külföldre, belföldre; felléptünk fesztiválon, kocsmában, színházteremben; játszottunk telt házaknak és volt, hogy mi öten majdnem többen voltunk, mint a nézők. Igen, van ilyen is – de az előadást kétfős közönségnek is megtartjuk, mert örülünk mindenkinek, aki kíváncsi ránk és veszi a fáradságot, hogy beül egy-egy órára velünk egy (általában ideiglenes) színházi térbe, hogy valamit adjunk egymásnak és kapjunk egymástól.Az idei, Szárnyak című darabunk hét előadást ért meg március óta. Szerette a közönség és szerették a fesztiválokon is – Szegedre visszahívtak minket az őszi egyetemi fesztiválra, meghívást kaptunk Tatabányára is, és Sepsiszentgyörgyön megtiszteltek egy jelzővel, aminek, meg kell mondjam, nagyon örülök – de erről még később. Ősztől újra játsszuk kissé módosítva, kissé átírva, megfogadva mások észrevételeit, tanácsait. Tehát folyt. köv.

Két fesztivált kell megemlítenem, amelyeken részt vettünk, és amelyeken rengeteget tanultunk. Tanultunk más előadóktól és szakemberektől, akik biztattak bennünket, hogy folytassuk; és küzdjünk a színházzal és a színházért a saját nyelvünkön, a saját előadói stílusunkon, mert azok vagyunk mi és abban vagyunk nagyon erősek.

Márciusban jártunk Szegeden, a II. SZESZT-en, amely magyarországi egyetemi színházak találkozója. Fantasztikus közönségünk volt, nagyon szerették a Szárnyakat. Mi is sok jó előadást megtekintettünk a szegediek, debreceniek, pécsiek és budapestiek előadásában. Érdekes volt látni, hogy a fiatal egyetemistákat mi foglalkoztatja a különböző városokban és jó volt számomra megtapasztalni, hogy mára már senki sem alacsonyodik le a kocsmai politizálás szintjére. A sok eszmecsere során szóba sem jött a politika és ez nagyon jó. Ez tetszik… Tíz évvel ezelőtt ez még nem így működött.

Június 18-án érkeztünk haza Sepsiszentgyörgyről, ahol rész vettünk az Osonó Színházműhely által szervezett 3. Színjátékosok Találkozóján. Már a tavaly bemutattuk az Előjáték című darabunkat ezen a fesztiválon, az idén is nagyon szerettünk ott lenni, és örömmel töltött el minket, hogy jövőre is visszavárnak. Másnap beszélgettünk az előadásról Prezsmer Boglárkával, Mucha Oszkárral és Fazakas Misivel, utóbbi a következő mondatokkal örvendeztetett meg minket: „Kísérleti színházat csináltok és azt nagyon bátran. (…) Jó a jelenlétetek, bátrak vagytok, magabiztosak vagytok. Udvarhelyen egy keményen kísérletező társulat működik, ez szerintem fantasztikus dolog.”

Köszönjük, hogy ott lehettünk, továbbra is kísérletezünk, és jövőre – a Szárnyak továbbjátszása mellett – valami egészen különlegessel állunk a közönség elé. Kövessetek minket a Facebookon, lessétek a megosztásokat, és ide is látogassatok el időnként!

Balogh Bálint
társulatvezető

 

A MÜTF Oktatási Központ és a Más Rádió az Udvarhely Napokon

A bő 18 éves MÜTF Oktatási Központ és a szűk 7 éves Más Rádió tematikus sátorral vett részt az Udvarhely Napokon. Egy hangulatos közösségi teret alakítottunk ki, ahol tanultuk és tanítottuk, értettük és éreztük: felnőttként is jó!

Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget és köszönjük annak a sok száz személynek is, akik meglátogatták tartalmasan szórakoztató szellemi műhelyünket. Tudjuk, hogy nem singgel mérik az embert, azt is sejtjük, hogy nem a magasság, hanem inkább a mélység számít – ennek ellenére mi többek között azt is megmértük, hogy a hétvégén hány méter látogatónk volt. A végeredmény: hozzávetőlegesen 1 kilométer (még pontosabban: 96 398 centiméter)! A legmagasabb látogatónk 2 méteres, míg a legalacsonyabb 68 centiméteres volt.

Állandó programok:
1.) A MÜTF Oktatási Központ ernyőszervezet tevékenységeinek bemutatása: felsőoktatás (3 egyetem, 1 főiskola), érettségi felkészítők (román, matematika, tanulásmódszertan), felnőttképzések, VitaMAG készségfejlesztő képzés V-VIII. osztályosoknak (román, matematika, angol, tanulásmódszertan), nyelviskola- és nyelvvizsgaközpont, informatika-képzések, hobbiképzések (varró, cukrász, kertész), tudományos munka, kutatások, MÜTF Karrieriroda, SGR Projekt egyetemi színház, Más Rádió.
2.) Felnőttként is jó! – Felvételi 2017 – Miért jó Székelyudvarhelyen továbbtanulni? A MÜTF Oktatási Központban induló alapszakok: kereskedelem és marketing (Edutus Főiskola), turizmus-vendéglátás (Budapesti Gazdasági Egyetem), vidékfejlesztő agrérmérnök (Pannon Egyetem), könnyűipari mérnök (divattermék-technológia/nyomda és média – Óbudai Egyetem) bemutatása.
3.) Mér(ettes)d meg magad! – Tudjuk, hogy nem singgel mérik az embert, még csak nem is mérleggel – ennek ellenére mi lehetőséget biztosítunk, hogy külső-belső „méreteidet” egyaránt megismerd. Látogasd meg a sátrunkat, mérd és mérettesd meg magad testi, lelki és szellemi megközelítésből!        

2017. május 26., péntek, Városi Park
16:00-19:00 – Állandó programok

2017. május 27., szombat, Városi Park
12:00-14:00 – Nyelvi szintfelmérők:
Do you speak English? Sprechen Sie Deutsch? – kapj tiszta képet nyelvi szintedről Márton Máriától   
12:00-17:30 – Interaktív minielőadások, kerekasztal-beszélgetések:
Fleisz Emőke: Marketing a gyermeknevelésben                          
Sorbán Ildikó: Felnőttként is jó!
Dr. Ilyés Ferenc: A nyulak és az Európai Unió
Szilágyi István: Az eper és a pénzügyes
Szabó Attila: A lila elefánt a kefíres kádban    
Benedek Katalin: Hasznos újrahasznosítás – a kézművesség bája    
12:00-18:00 – Benyovszky és a parkkutató MÜTF-expedíció
Performanszok a MÜTF egyetemi színházával, az SGR Projekttel
12:00-18:00 – Légy Önmagad! Mindenki más már foglalt.
Kommunikációs önfeltérképezés Szabó Attilával  

2017. május 28., vasárnap, Városi Park
11:00-13:00 – Nyelvi szintfelmérők:
Do you speak English? – kapj tiszta képet nyelvi szintedről Ilyés Krisztinától
Vorbeşti româneşte? – kapj tiszta képet nyelvi szintedről Erdély Kingától    
11:00-16:00 – Benyovszky és a parkkutató MÜTF-expedíció
Performanszok a MÜTF egyetemi színházával, az SGR Projekttel
13:00-15:00 – Légy Önmagad! Mindenki más már foglalt.
Kommunikációs önfeltérképezés Szabó Attilával

A keszthelyi diákokkal sárgultak a GVAM-osaink

A Pannon Egyetem Georgikon karának Sárgulás Ünnepsége Magyarország egyik legpatinásabb, leglátványosabb ballagási rendezvénye, melyet először 1874-ben rendeztek meg. Többek között ezen a jelentős ünnepségen vehettek részt a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakának III. éves hallgatói. A GVAM-os csapatot Sorbán Ildikó adminisztrációs osztályvezető és György Melinda, a tanulmányi osztály munkatársa kísérte el.

Az alábbiakban a III. éves GVAM-osok élménybeszámolóiból közlünk részleteket:

Bokor Csaba:
Akik jelen voltunk, jelen lehettünk a Pannon Egyetem Georgikon karának 2017 májusában szervezett ünnepségsorozatán, valamint az ezt megelőző fogadásokon, bemutatókon, rendezvényeken, de kivétel nélkül bármely eseményen, átélhettük percenként, ahogy a vendéglátóink jelesre vizsgáznak emberségből és szeretetből.
Útra való batyut is kaptunk jelképesen. Ezt még megpakolták tanáraink oktatással, ráadásként a búcsúbeszédeikben nemes gondolatokkal, jókívánságokkal halmoztak el, és cselekvésre biztattak. A batyunk értékét ez megsokszorozta, de ami megfizethetetlen, az a lecke, amit példamutatásból, emberségből és szeretetből kaptunk.
Vivant professores! Vivat Georgikon! Vivat Keszthely!

Veres István:
Elsősorban hálás vagyok, hogy ott lehettem és részt vehettem e hagyományos ünnepségen, valamint hogy ellátogathattam a hallaborba, a tanüzemekbe, a csirkefarmra, a tej- és hústermelő gazdaságokba, és betekintést nyerhettem e csodálatos komplex létesítményekbe. Mindezek után világosabbá vált számomra, hogy milyen szinten éri meg gazdálkodni, és hogy ez milyen nehézségekkel, hátrányokkal, valamint előnyökkel jár.
Örülök, hogy ilyen szép és szívmelengető módon élhettük meg a Sárgulási Ünnepséggel járó hagyományokat nemzeti kincsünkben, nemzeti öltözetünkben: a székely ruhánkban.

Jakab Emőke:
Annál csodálatosabb érzés, amikor közel  200 ember megtanulja és velünk együtt énekli  a székely himnuszt, szerintem nincs.

Hompoth Ervin:
Május 17-21. között vettünk részt a Sárgulás Ünnepségén, amelyről felejthetetlen élményekkel tértünk haza. Többek között nagyon tetszett az egész az ünnepség ceremóniája és a Festetics-kastély udvarán lezajlott búcsúünnepség. Még nagyon megfogott az ottani tanári kar közvetlensége, különösen tetszett – és nagy megtiszteltetés volt – a Balaton-parti vacsora, melyet az egyetem vezetősége készített és az ezt követő kötetlen beszélgetés.

Péter István:
Május 17-én reggel kezdtük meg a nagy utunkat Keszthely felé. Az időjárás is kedvezett. Az utazás számomra nem tűnt hosszúnak, mivel jó volt a társaság, beszélgetéssekkel, viccekkel, énekekkel „foglaltuk el” magunkat. Nagyon megható volt, hogy amikor megérkeztünk és beléptünk az egyetem udvarára, énekelve és finomságokkal vártak minket.
A többi napon betekintést nyertünk számos gazdaságba és intézménybe – mindenhol nagy szeretettel fogadtak és minden nap ízletes reggelivel, ebéddel vártak minket. A fáklyás felvonulás is nagy élmény volt, hogy végigvonulhattunk az ottani hallgatókkal Keszthely utcáin. A Sárgulás Ünnepsége volt a legszebb számomra: a hintókon való felvonulás és a Festetics-kastély udvarán tartott ünnepélyes rendezvény. De nem hagynám ki a Balaton partján való sétát, a bográcsozást és az ottani hallgatókkal való összejöveteleket sem. Utolsó este a fergeteges bulin mindenki nagyon jól érezte magát.
Nagyon jó volt a társaság, számomra ez a kirándulás emlékezetes marad, egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem. Zárásként még csak annyit: örülök, hogy megtapasztalhattam a „más levegőt” és boldogsággal tölt el, hogy részese lehettem ennek a csodának. Köszönöm az élményt!

Kolumbán Szilárd Lehel:
Nem először voltam Keszthelyen, de nem is utoljára. Szeretem a várost, szeretek visszajárni. Az úttáv nem volt annyira vészes, utaztam már sokkal többet is. Egykoron évente több alkalommal utaztam le hasonló méretű távolságokat. 

Szerda reggel indultunk, kora este érkeztünk meg, a szerenád végére. Bátran ki merem jelenteni, hogy érkezésünk pillanatától kezdve kiélveztük minden egyes percét az ottlétünknek. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy szívvel-lélekkel azon volt mindenki, hogy jól érezzük magunkat. Olyan fogadtatásban részesültünk, hogy hasonlót nem igazán tudok említeni korábbi utazásaim során.
Köszönjük, hogy bográcsozhattunk a Balaton partján. Az üzemlátogatások alkalmával jó volt megtapasztalni gyakorlatban is a korábban tanultakat. A Sárgulás Ünnepsége, a közel 6 kilométeres fáklyás felvonulás kissé kiszívta az energiánkat, de annál jobban tudtunk aludni, már aki akart aludni… (joggal, mert a Csaba borozót egy nagyon jó helynek minősítettük). Másnapi folytatás: szekerekkel, hintókkal való felvonulás, majd talán a Festesics-kastélyban megtartott rendezvény volt a legszebb része az ottlétünknek.

Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki hozzájárult ottlétünk kényelméhez. Nem szaporítva fölöslegesen a szót: köszönet, hogy mi is Keszthelyen sárgulhattunk. Egy örök élmény, amit soha nem fogok elfelejteni, és ha tehetem, a jövőben visszatérek Keszthelyre.

GVAM-osaink az AGRARIA-n

A Kolozsvár melletti Nemezszsukon szervezték meg az AGRARIA-t, Erdély egyik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari gépeket és berendezéseket bemutató kiállítását és vásárát április 6-a és 9-e között. A kiállítás a romániai agrárüzletág képviselőinek és döntéshozóinak egyik legrangosabb találkozóhelye is.A székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ munkatársainak biztatására GVAM-osaink (gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, Pannon Egyetem) közül néhányan úgy döntöttek, nem hagyják ki a rangos eseményt, s ha már ott vannak a régió kulturális értékeivel is ismerkednek.

A részt vevő lelkes GVAM-os hallgatók élménybeszámolóiból közlünk részleteket:

Váli Csongor, I. év:
Nagyon jó volt elmenni erre a szakkiállításra, köszönöm a lehetőséget! Rengeteg újdonsággal találkoztam, és ezáltal valós fogalmat alkothattam a mezőgazdaságban levő reális potenciálról.
Különösen jó volt így, hogy együtt mentünk, mert több szem többet lát alapon tényleg alaposan feltérképeztük az érdekességeket, és meg is beszéltük például, ha valami olyat láttunk, amit még a második napon is érdemes még egyszer megnézni. Azon túlmenően, hogy pl. agrártechnológiai világmárkák képviselői hallván, hogy egy csapatban vagyunk és szakirányú képzésben veszünk részt, komolyan vettek bennünket és tényleg pontos és fontos információkkal láttak el, sikerült beszélnünk a kolozsvári Babes-Bolyai egyetem diákjaival is.

Ami még különösképpen tetszett az első napon, hogy a Hargita, Kovászna, Maros, Kolozs és Bihar megyei magyar ajkú gazdák konkrétan „elfoglalták” a rendezvényt, abszolút többségben voltunk – mindez erősítette az összetartozás érzését. A magyarországi cégek képviselői – hallván, hogy honnan jöttünk – értékelték, hogy létezik magyar nyelvű mezőgazdász képzés a MÜTF-ön. A fővárosi–déli cégek el voltak cseppet veszve a sok magyar vendég láttán, nem igazán voltak erre felkészülve, aztán amikor beszélgettünk, csodálkozva ugyan, de nyugtázták, hogy magyar oktatási intézmények magyar nyelvű képzésén veszünk részt Romániában. Sőt volt, aki konkrétan jelezte, hogy szuper ez a dolog, mert amennyiben a tudásanyag ugyanolyan, nekik is szükségük lenne magyarul tudó gazdász szakemberekre, hisz a piac, mint látható, jelentős mértékben magyarokból áll.

Nemcsak jól éreztük magunkat, hanem hasznosan is töltöttük az időt, és ahol valami érdekességet találtunk, időt szántunk rá. A kiállítás mellett többek között elmentünk Boncidára, Boncra, néhányan Széken aludtunk, és kicsit ismerkedtünk a széki táncházmozgalommal, népi kultúrával, hagyománnyal.

Ami szintén fontos volt: a csapatépítés, az évfolyamok közötti barátkozás, aminek maradéktalanul sikerült elég teret/időt szentelnünk. Remekül telt és alig várjuk a következő alkalmat! :)

Diószegi Gabriella, II. év:
Egy nagyon jól szervezett mezőgazdasági kiállításon vehettünk részt, amelyet nagyon szépen köszönünk. Személy szerint engem nagyon megragadtak az innovációk. Legérdekesebbnek a passzív házakat találtam. Azért volt jó elmenni és megnézni a kiállítást, hogy lássa az ember, hová kell fejlődni, és megismerje az új technológiákat.

Veres István, III. év:
A kiállításon való részvétel nagyon hasznos volt számunkra, ezáltal betekintést nyerhettünk egy magasabb szintű technológiába a mezőgazdaság területén. A tanulmányaimmal kapcsolatos tudnivalókat érthetőbbé tette számomra. Köszönöm, hogy ott lehettem. 

Csiki Katalin-Mária, I. év:
Egy nap kaptam egy e-mailt a MÜTF-ről, amelyben egy lehetőségről írtak: meg lehet látogatni egy mezőgazdasági kiállítást. Érdekesnek tűnt számomra, s mivel még nem vettem ilyen eseményen részt, jeleztem is részvételi szándékomat. Nagyon kedvesen fogadtak, és megbeszéltük a részleteket.
Számomra nagyon érdekes és élménydús napot töltöttunk például Zsukon, a figyelmemet inkább az állattenyésztés és növénybetakarítás gépei keltették fel, különösen a John Deere gépek. Azért szeretem, mert nagyon egyszerű kezelni őket és pontos munkát végeznek.
De a nap nem ért véget azzal, hogy elmentünk a kiállításra, a szálláshelyünk Széken volt. Nagyon szép hely, egyszerű, igazi magyar emberek élnek itt, őrzik a hagyományaikat, népviseletben járnak. Meglátogattunk tájházakat is, így betekintést nyertünk a néphagyományba.
Számomra nagyon jól telt, köszönöm a szervezőknek és a csapat tagjainak a felejthetetlen hétvégét.

Szőcs Csaba, II. év:
Számomra mindenképp hasznos volt ez a tanulmányút, mivel beszélgettem olyan cégképviselőkkel, akiktől árajánlatot tudtam kérni a gépvásárlási pályázathoz, valamint szaktanácsokat és ötleteket kaptam néhány vetőmaggal kapcsolatosan, amelyek felénk is jól termeszthetők. Amiért még hasznos volt: megismerkedtem olyan számítógépes applikációkkal, amelyek segítik a mezőgazdászt a munkájában.

XII. MÜTF Focikupa

A MÜTF Oktatási Központ hagyományos sportrendezvényére, a MÜTF Focikupára 2017. május 12-én, pénteken került sor a székelyudvarhelyi Városi Sportcsarnokban – tudtuk meg György Melinda programfelelőstől.  Az immár 12. alkalommal megrendezett eseményre hat székelyudvarhelyi középiskola, valamint a MÜTF Oktatási Központ nevezett be – mondta el Gál Szilárd főszervező. Az idei győztes a Bányai János Műszaki Szakközépiskola lett, a dobogó második fokára a Benedek Elek Pedagógiai Líceum, míg a harmadikra a házigazda MÜTF Oktatási Központ csapata került. A gólkirályi címet Csiki Attila, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum játékosa nyerte el, míg a legjobb kapus díjat a MÜTF-ös Gál Szilárd érdemelte ki.Részt vevő oktatási intézmények: Bányai János Műszaki Szakközépiskola, Benedek Elek Pedagógiai Líceum, Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola, Kós Károly Szakközépiskola, Marin Preda Elméleti Líceum, Tamási Áron Gimnázium, MÜTF Oktatási Központ.

MÜTF Oktatási Központ

Postacím: Székelyudvarhely,Kőkereszt tér 1.
Tel./Fax: 004-0266-219760
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weblap: http://www.mutf.ro

 

Elérhetőség, ügyfélfogadás

Egyetemi képzések, II. emelet, 23-as iroda
Tel. +40 769 019 497
Tanfolyamok, II. emelet, 24-es iroda
Tel., fax +40 769 019 383
VitaMAG, Földszint
Tel., fax +40 769 019 495
Titkárság, II. emelet, 24-es iroda
Tel./Fax: +40 266 219 760

Tanulmányi osztály

Titkárság
Felnőttképző iroda

Hétfő nincs ügyfélfogadás 9,00 – 16,00
Kedd 10,00 – 14,00 9,00 – 16,00
Szerda 10,00 – 14,00 9,00 – 16,00
Csütörtök 12,00 – 16,30 9,00 – 16,00
Péntek 12,00 – 17,30 9,00 – 16,00
Szombat 09,00 – 12,00 -