Szakképzések

Hobbikertész-tanfolyamTémák:

 1. Metszések - gyümölcsfák, dísznövények
 2. Muskátli ültetése, gondozása
 3. Egynyári növények ültetése - rózsa gondozása
 4. Zöldségpalánták ültetése, nevelése
 5. Gyógynövények, fűszerkertek, balkon kertészkedés, konyhai fűszerek
 6. Kert megtervezése, növények elhelyezése
 7. Zöld területek gondozása, dísznövények gondozása
 8. Gyep: gyepesítés, gondozás
 9. Öntözőrendszerek - hagyományos és modern öntözési módszerek
 10. Növényvédelem
 11. Dekoráció készítése növények felhasználásával
 12. Borászat - borkóstolás


Tervezett kezdés: 2017. március 16.

A tanfolyam időtartama: 13 alkalom

Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jelentkezési határidő: 2017. március 14.
 

Gyakorlatias hobbikertész-tanfolyamot indít márciusban a MÜTF Oktatási Központ, amelynek keretén belül egyebek mellett a gyep, a zöldségpalánták, a fűszer-, gyógy- és dísznövények ültetésével és gondozásával kapcsolatos tudnivalókat lehet elsajátítani. A részvevőket gyakorlott kertészmérnökök, kerttervezők fogják oktatni, a kiemelt témák közt szerepel a panelkertészet is.

A tanfolyammal azon személyek tudását szeretnék bővíteni, akik nem szakma szinten gyakorolnák a kertészkedést, hanem inkább szórakozásra, tartalmas kikapcsolódásra vágynak – tudtuk meg Szabó Attilától, a MÜTF kommunikációs osztályvezetőjétől. Noha elméleti oktatásban is részesülnek a jelentkezők, a kertészek inkább a gyakorlatra fektetik a hangsúlyt azért, hogy az elmondottakat már az órákon is ki lehessen próbálni. Az ültetések és a gondozás mellett tanácsokat adnak például a kerttervezéshez, az öntözőrendszerek kialakításához, a mulcsozáshoz, a kövezéshez, illetve a növények elhelyezéséhez is. Ez nemcsak gyakorlati, hanem esztétikai szempontból is többletet jelent. Arra is kitérnek, hogy milyen eszközöket érdemes vásárolni a kerti munkákhoz, vagy éppen milyen növényvédelmi szereket ajánlatos használni. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy a szakemberek a különböző betegségek felismerésében is segítenek. A képzés kiemelt témaihoz tartozik továbbá az egyre inkább népszerűvé váló gyógynövénytermesztés és a fűszernövényes kert kialakítása. Hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek a panelkertészetre is: szobanövények, palánták gondozására. A tizenhárom alkalmas – egyenként 3-4 órás – tanfolyam témái közé tartozik ugyanakkor a gyümölcsfák, illetve a növények metszése, valamint a gyepesítés és a frissen vágott vagy szárított növénydekorációk és csokrok elkészítése. A képzés utolsó találkozóján egy kötetlenebb beszélgetésre kerül sor, ahol egy borász fog mesélni a mesterségéről.

Akár az ön kertjében is
Noha a képzéshez szükséges növényeket és a helyszínt az egyik kertészet biztosítja, igény szerint lehetőség van arra is, hogy az oktatók egy-egy tanórát valamelyik részvevőnél tartsák, ezzel is növelve a gyakorlatias jelleget. Ugyanakkor a  tanfolyam során lesz egy alkalom, amikor a hobbikertészek által jelzett különféle témákról is lehet beszélgetni.

Várják a jelentkezőket
A Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet jelentkezni a tanfolyamra március 14-ig, az oktatás két napra rá kezdődik és június 22-ig tart. A tanórákat csütörtökönként tartják, délután 4 órai kezdettel. További információkért a 0730-609 801-es telefonszámot kell tárcsázni.

Igény szülte képzések
Nem először próbálkozik a MÜTF hobbitanfolyamok elindításával, korábban ugyanis varró- és cukrászképzéseket tartottak. Utóbbi egyébként akkora népszerűségnek örvendett, hogy ismét meg kellett szervezzék, jelenleg is folyamatban van az oktatás. Ezen tanfolyamoknak mind az a célja, hogy ne csak receptekből, leírások szerint süssenek-főzzenek, esetleg varrjanak az érdeklődők, hanem ehhez gyakorlati alapot is kapjanak.

Fülöp-Székely Botond

Hobbivarrás-tanfolyam

Tervezett kezdés: 2017. október.

Jelentkezési határidő:
2017. szeptember 21.

A hobbivarrás bűvöletében – légy saját magad varrónője!
Hobbivarrás-tanfolyammal bővítette a képzési palettáját a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ – tájékoztatott Göthér Orsolya projektfelelős. Az 50 órás képzés során főként a gyakorlati tudásra fektetik a hangsúlyt, olyan hétköznapi praktikákra, amelyeket az érdeklődők a mindennapokban is kamatoztatni tudnak. A tanfolyamot főleg olyan kezdőknek ajánlják, akik hobbi-szinten szeretnének varrni tanulni, ugyanakkor azoknak is, akik varrástudásuk fejlesztését tervezik. A gyakorlatra egy jól felszerelt műhelyben kerül sor (az Interlock varrodájában), ahol a kreatívkodni vágyó hölgyek (vagy akár férfiak) varrógép mellett sajátíthatják el a varrás fortélyait és alkalomadtán egy maguk által megtervezett darabot is elkészíthetnek.

A tanfolyam lebonyolításában olyan szakemberek vesznek részt, akik életében a szabás-varrás-kreatívkodás nem csupán a szakma hivatalos gyakorlását, hanem a civil mindennapok részét is jelenti. Szász Anna Dalma textilmérnökként dolgozott egy helyi készruhagyárban, ma már anyukaként a családtagokkal közösen készít ruhákat, a tervezéstől a varrásig.

Bővebben: Hobbivarrás-tanfolyam

Hobbicukrász-tanfolyam

 

A legközelebbi tanfolyam tervezett kezdés: 2017. szeptember 25.

Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 18.


Hobbi képzéssorozatunk második része a hobbicukrász-tanfolyam.
Szakképzéseink hobbi felé való elmozdulásának fő célja, hogy a szakmáknak minél gyakorlatiasabb és érdekesebb részét mutassuk meg, hátha kedvet kaptok ezáltal az adott szakmához. A képzések jó hangulatban zajlanak, visszahozva a régi idők kaláka jellegét – a résztvevők aktívan bekapcsolódhatnak az óra menetébe, folyamatosan kérdezhetnek, kommunikálhatnak az oktatóval és megtapasztalhatják a sütés örömteli pillanatait is.

Hobbicukrász-tanfolyamunkon hagyományos és újszerű recepteket próbálhatsz ki, praktikus, ugyanakkor látványos fogásokat sajátíthatsz el.

Bővebben: Hobbicukrász-tanfolyam

Projektmenedzser

A projektmenedzser képzés célja:
A 2010-es években a szűkös pénzügyi források minél gazdaságosabb felhasználása elengedhetetlen a vállalkozások versenyképességének növelésében. Akár saját cég vezetőjeként, akár vállalati vagy önkormányzati alkalmazottként, a Projektmenedzsment tevékenységének ismerete ma már nemcsak egy speciális irányítási rendszer ismerete, hanem önálló vezetési, szervezési filozófia, amely döntő módon befolyásolhatja az adott vállalat struktúráját, gondolkodásmódját, piaci sikereit, információs rendszerét, sőt még humán-erőforrás politikáját is. A „projektekben való” gondolkodás, a sikeres projektszerű működés versenyelőnyt jelent.

Bővebben: Projektmenedzser

Pincér

Mi a pincér feladata?

A pincér, a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja azokat a szolgáltatásokat, mely a vendégek által igényelt, vagy az általa ajánlott termék felszolgálásához kapcsolódnak. Fogadja az éttermekbe, vendéglőkbe érkező vendégeket és felszolgálja a kiválasztott ételeket, italokat. A vendéglátó-ipari eladó vendéglátóhelyeken ételeket és italokat értékesít.

Bővebben: Pincér

Könyvelő

Mi a könyvelő feladata?

Legközelebbi könyvelő tanfolyam tervezett kezdési időpontja 2017. november 7. Jelentkezési határidő 2017. szeptember 29.

Közreműködik a vállalkozások alapításával, működtetésével kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátásában. A vállalkozás valamennyi pénzmozgással, illetve a pénzállomány-változással összefüggő nyilvántartásait vezeti, közreműködik az egyes pénzügyi műveletek előkészítésében, lebonyolításában, elszámolásában. Ezen belül kezeli a vállalkozás bankszámláit, pénz- és hitelműveletekkel kapcsolatos teendőket lát el, működteti a házipénztárt. A könyvelő képes a vállalkozás könyvelési feladatainak ellátására, az egyes gazdasági eseményekhez kapcsolódó számítások elvégzésére (az amortizáció, a fizetendő adó stb. kiszámítására), valamint a könyvvezetéssel kapcsolatos további feladatok ellátása.

Bővebben: Könyvelő

Bolti eladó

A Bolti eladó feladata …

…segíti az árubeszerzést, készletezési, raktározási feladatokat végez, értékesítési tevékenységet végez, ellátja a kereskedelmi egység szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat. Kisvállalkozást hoz létre/működtet/szüntet meg, irányítja, szervezi és ellenőrzi a bolt működését, nyilvántartja a készleteket, gazdálkodik a készletekkel, megszervezi és lebonyolítja az értékesítést, ellátja a bolt szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat.

Bővebben: Bolti eladó

További cikkeink...

MÜTF Oktatási Központ

Postacím: Székelyudvarhely,Kőkereszt tér 1.
Tel./Fax: 004-0266-219760
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weblap: http://www.mutf.ro

 

Elérhetőség, ügyfélfogadás

Egyetemi képzések, II. emelet, 23-as iroda
Tel. +40 769 019 497
Tanfolyamok, II. emelet, 24-es iroda
Tel., fax +40 769 019 383
VitaMAG, Földszint
Tel., fax +40 769 019 495
Titkárság, II. emelet, 24-es iroda
Tel./Fax: +40 266 219 760

Tanulmányi osztály

Titkárság
Felnőttképző iroda

Hétfő nincs ügyfélfogadás 9,00 – 16,00
Kedd 10,00 – 14,00 9,00 – 16,00
Szerda 10,00 – 14,00 9,00 – 16,00
Csütörtök 12,00 – 16,30 9,00 – 16,00
Péntek 12,00 – 17,30 9,00 – 16,00
Szombat 09,00 – 12,00 -